user
Sizce Kore’nin en iyi müzik grubu hangisidir?

Sıradaki içerik:

Sizce Kore’nin en iyi müzik grubu hangisidir?

e
sv

Bilgi edinme diyalektiği

708 okunma
avatar

Editör

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilgi edinme dialektiği

Bilgi edinme diyalektiği ne şekilde işlemeli

Bilgi edinirken dikkat etmemiz gereken hususlar neler olmalı?

İçinde bulunduğumuz yüzyıl bilgi edinme noktasında bizleri geçmiş nesillere nazaran daha avantajlı kılsa da bilgi edinmedeki Kaynak belirsizliği bilgi kaynaklarının çokluğunu gölgede bırakarak edinilen bilginin kullanım sürecinde bizi sıkıntılara sokacak tehlikeler taşıyor

Bir konuda herhangi bir araştırma yapma yoluna gittiğimiz zaman ilk başvuru noktamız arama motorları oluyor bu arama motorlarına merak ettiğimiz cümleyi yazdığımızda, karşımıza ilk çıkan siteler wikipedia veya sosyal medya platformlarında paylaşılan yazılar oluyor.

Arama motorlarının karşımıza öncelik olarak bu siteleri çıkarmasının temel nedeni arama motorlarının arama etiketi sunumunda önceliği wikipedia ve sosyal medya platformlarına yer vermesidir.

Bilgi paylaşım tabanlı sitelerin başında gelen wikipedia nın dünyanın en büyük bilgi paylaşım platformu olmasının yanında her paylaşıma kaynakça zorunluluğunu temel şart olarak belirlemesi bizlerin lehine bir durumdur.

Fakat wikipedia da paylaşım yapan yazarların, paylaşımlarına eklediği kaynakçalar çoğu zaman paylaşımcıların kültürel veya siyasal anlamda etkilendiği kişileri kaynak olarak bize sunması,

Objektif yaklaşım adına tutarlı olmamasından dolayı Doğru bilgi edinme mizde risk olasılıklarını bir hayli kuvvetlendirmektedir.

Sosyal medya platformlarında yapılan gelişigüzel paylaşımların içindeki bir cümlenin arama motorlarının etiket kelimelerine takılma oranının yüksek olması, belirli kriterlerden uzak ve dikkatsiz bir şekilde bilgi edinmenin ne denli yüksek risk taşıdığının en belirgin göstergidir.

Yukarıda bahsi geçen riskler baz alındığında bilgi edinirken önümüze daha farklı sorunların çıkma olasılığının oldukça yüksek olduğunu görmekteyiz.

Bu risklere rağmen yapmamız dikkat etmemiz gereken husular neler olmalı?

Soru 1: Tamam bu tehlikeler var diye araştırmayacak mıyız?

Cevap 1: Hayır yukarda bahsettiğimiz tüm tehlikelere rağmen araştırmalara devam edeceğiz, fakat arama motorları aracılığı ile önümüze çıkan bilgiyi sunan kişinin paylaştığı diğer konuları da dikkatli bir şekilde incelememiz gerekmektedir.

Paylaşmışım kaynakçalarına ve paylaşımdaki kavramların etimolojik, sosyolojik ve kronolojik anlamlarını, kullanım dizilimini yazının veya yazarın kullanmış olduğu cümlelerin evrensel değerler, birey ve toplum ahlakı ve de en önemlisi insan sağlığını öncelik tutup tutmadığını değerlendirmek gerekiyor.

Soru 2: Peki her bilgiye sürekli kuşkulu bir şekilde mi yaklaşacağız?

Cevap 2: Evet kuşku ile bakacaksınız. Unutmayın bilginin doğruluğu çoğu zaman insan yaşamında hayati önem taşır. Kuşkuculuk beraberinde insana doğru bilgi edinme noktasında sorgulayıcı özellikler kazandırır.

Soru 3: Kafamıza takılan sıradan bir bilgi için de aynı şekilde kuşku ile yaklaşırsak daha önemli şeylere ayırmamız gereken zamandan çalmış olmaz mıyız?

Cevap 3: Evet ilk başlarda biraz bocalama durumu söz konusu olabilir, fakat bu durum yerleşik bir araştırma refleksi haline geldiği zaman bu bizler için daha kolay ve pratik bir şekilde istediğiniz bilgiye çabucak ulaşma niteliklerini beraberinde kazandıracaktır.

Şunu unutmayın ki yaşamda en değerli olgu bilgidir neden sıradan bilgiye ulaşasınız. Kaliteli ve doğru bilgi her zaman değerlidir.
Değerler en fazla özen gösterilmesi gereken önceliklerimiz olmalıdır.

Şunu da asla unutmayın bilgi edinmek veya edinilen bilgiyi kişinin kendinde “Öğreti” olarak içselleştirmesi sancılı süreçtir.

Bilgi edinme ve öğrenme sürecini doğru zamanda, doğru yerde ve doğru kaynaklar eşliğinde ulaşıp bu durumu kazanım haline getirmek bizim elimizdedir.

Yanlış bilgileri kavrama noktasında sancılı süreçler yaşayıp bu bilgilerle yaşamımızı zehir etmek de bizim elimizde…

Dürüst insanların eli ile kaleme alınmış doğru bilgiye doğru zamanda ulaşmanız dileği ile

Sağlıklı ve huzur dolu günler dileriz / Saygılar.


Diyalektik nedir ? Diyalektik kuramının tarih kronolojisi

Diyalektik, özellikle felsefe ve sosyolojide kullanılan bir terimdir.
Diyalektik, zıt kavramların birbiriyle çelişki halinde olduğu ve bu çelişkinin çözüme kavuşturulduğu bir süreci ifade eder.
Diyalektik yöntem, düşüncenin geliştirilmesinde ve gerçeğin anlaşılmasında kullanılır.
Hegel ve Marx, diyalektiği düşüncelerinde temel bir rol oynatmışlardır. Hegel’e göre diyalektik, fikirlerin evrimleştiği bir süreçtir ve “Tez, Antitez ve Sentez” olarak ifade edilir.
Marx ise, diyalektiği materyalist bir temele oturtarak, tarihsel gelişmenin bir diyalektik süreç olduğunu ve bu süreçte sınıflar arasındaki çelişkilerin çözüme kavuşturulduğunu savunmuştur.

Not: Bilgi edinme diyalektiği özgün bir makale olup “Diyalektik nedir?” tanımı Wikipedia sitesi aracılığı ile zenginleştirilmiştir

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yurtdışı Taşımacılık Global Secure Cargo Service | GSCS I Uluslararası Kargo Taşımacılığı